Hvad er biobrændsel?
Biobrændsel
Biobrændsel er brændstof, der stammer fra biologisk materiale såsom planter og animalsk affald. Disse brændstoffer er fornybare og kan genproduceres på kortere tid sammenlignet med fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas, der er lavet af biologisk materiale, der døde for millioner af år siden. Biobrændsel er en vigtig del af indsatsen for at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer og mindske CO2-udledningen.
Biobrændsel kan opdeles i flere kategorier baseret på deres form og anvendelse:
Flydende biobrændsel
Biodiesel:
Fremstilles primært af vegetabilske olier eller animalsk fedt. Det kan anvendes i dieselmotorer og blandes ofte med traditionel diesel.
Bioethanol:
Fremstilles ved fermentering af sukker og stivelse fra afgrøder som majs, sukkerrør og hvede. Bioethanol bruges typisk som tilsætningsstof til benzin.
Gasformigt biobrændsel
Biogas:
Produceres ved nedbrydning af organisk materiale som gødning, madrester og spildevand i fravær af ilt. Biogas består hovedsageligt af metan og kan bruges til elproduktion og opvarmning.
Fast biobrændsel
Træpiller:
Komprimerede piller lavet af træspåner og savsmuld. Træpiller bruges til opvarmning i private hjem og i industrielle anlæg.
Træflis:
Består af små stykker træ, der ofte bruges som brændstof i større biomasseanlæg.
Brænde:
Traditionelt anvendt til opvarmning og madlavning
Fordele ved biobrændsel
Biobrændsel har en række fordele, der gør det til en attraktiv energikilde. Ved at skifte fra fossile brændstoffer til biobrændsel kan vi ikke kun reducere vores CO2-udledning men også fremme en mere ansvarlig ressourceanvendelse. Her er nogle af de vigtigste fordele:
Fornybar energi:
Biobrændsel kan genproduceres inden for en relativ kort tidsramme.
Reduktion af drivhusgasser:
Biobrændsel kan reducere CO2-udledningen sammenlignet med fossile brændstoffer, da planterne, som bruges til at producere biobrændsel, optager CO2 under deres vækst.
Affaldsreduktion:
Produktionen af biobrændsel kan udnytte affaldsprodukter fra landbrug, skovbrug og husholdninger, hvilket reducerer affaldsmængden.
Forsyningssikkerhed:
Biobrændsel kan hjælpe med at reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer.
Biobrændselsanlæg
Der findes to typer af biobrændselsanlæg, når det kommer til træpiller:
Stoker-/pillefyret bruges typisk som boligens eneste energikilde, hvor det sørger for varmt vand til brusebadet og varme i radiatoren.
Brændeovnen er typisk anvendt som sekundær opvarmningskilde som supplement til for eksempel gas eller el.
Fem gode råd til effektiv fyring
Ønsker du at optimere brugen af dit fyr, er der nogle enkle råd, du kan følge, så du er sikker på at få mest mulig energi ud af hver enkelt træpille – og mest varme for pengene:
Opbevar dine træpiller tørt.
Sørg for rigelig tilførsel af luft.
Fyr kun lidt ad gange. På den måde overbelaster du ikke dit fyr.
Er farven på røgen lysegrå og næsten usynlig, er du på rette vej. En mørkfarvet røg tyder på, at du ikke får det bedste ud af dine træpiller.
Anvend træpiller af høj kvalitet. Det har en afgørende indflydelse på varmeydelsen, og det giver dit fyr et optimalt udgangspunkt for et langt og godt liv.
Vi tager ansvar for vores skove
Det er næsten umuligt at tale om træpiller uden samtidig at tænke på træ. Og det gør vi i høj grad hos os, for vi holder meget af træer.
Ifølge Dansk Skovforening er skovarealet skønnet til ca. 15% af hele Danmarks areal (Skovstatistik 2022). De tre mest almindelige træarter er bøg, rødgran og eg. Tilbage i 1989 blev der politisk vedtaget en målsætning om at fordoble arealet, så det når 25% i løbet af en periode på ca. 75 år. Siden da voksede det med over 3000 hektar årligt. I perioden 2015-2020 var det dog markant mindre, så der er et efterslæb, vi skal indhente, hvis målet skal nås inden for den tidsramme, der er sat.
Vi fælder ingen nye træer for at producere dine træpiller. De er i stedet udelukkende produceret af resttræ fra savværker. Og når du vælger vores PremiumPlus, planter vi ovenikøbet et træ for hver eneste palle, du bestiller. Resttræet til PremiumPlus træpillerne stammer oprindeligt fra skove, der er FSC®-certificerede. Det betyder:
Der bliver aldrig fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.
Træerne er oprindeligt dyrket under socialt ansvarlige forhold.
Fældningen udføres skånsomt med omtanke og respekt for området og det naturlige skovmiljø.
Områder af skoven bliver fredet for at beskytte truede dyr og planter.
Udviklingsprojekter i det lokale samfund bliver støttet.
Bestil dine FSC®-certificerede træpiller her.